کودکان یکی از آسیب پذیرترین گروههای جامعه هستند. مراقبت و نگهداری از سلامت آنها لازمه دانستن نکات بسیاری میباشد. یکی از بیماریهایی که امروزه سلامت آنها را به خطر میاندازد، بیماری کرونا در کودکان است. شما والدین میتوانید با آگاهی از نقش خود در پیشگیری از انتقال این بیماری به فرزندانتان، سلامت آنها را حفظ کنید. در این مقاله علاوه بر ارائه این روشها به شما، درباره علائم و عوارض این بیماری در کودکان نیز اطلاعات مفیدی بیان میشود.
در آغاز شیوع بیماری کرونا به نظر میرسید که کودکان نسبت به این بیماری مصون هستند و به آن مبتلا نمیشوند. اما پس از مدتی مشاهده شد که کودکان نیز در تمام گروههای سنی، از بدو تولد تا سنین نوجوانی، میتوانند با تماس نزدیک با افراد یا سطوح آلوده، به کووید ۱۹ مبتلا شوند. همچنین آنها میتوانند این بیماری را به افراد دیگر نیز انتقال دهند. با این حال به طور کلی آنها کمتر از بزرگسالان به این بیماری مبتلا میشوند. برخی از کودکان نیز مانند بزرگسالان بدون داشتن علائم کرونا میتوانند ناقل این بیماری بوده و در صورت تماس با افراد سالم، آنها را نیز آلوده کنند.
بیشتر بخوانید: بیماری کرونا چیست؟ | علائم، عوارض، تشخیص، درمان و پیشگیری
بیماری کرونا در کودکان غالباً بدون علامت و یا با علائم خفیف بروز پیدا میکند و علائم شدید آن در کودکان کمتر مشاهده میشود. اما در برخی مواقع برخی نیز لازم به بستری شدن، دریافت مراقبتهای ویژه و یا حتی استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی (ونتیلاتور) میشوند. در موارد نادری نیز کرونا میتواند باعث مرگ کودک شود.
کودکان زیر ۱ سال بیشتر مستعد ابتلا به نوع حاد کرونا هستند. همچنین برخی شرایط دیگر که کودکان و نوجوانان را در خطر ابتلا به این بیماری قرار میدهد شامل موارد زیر میباشد:
علائم کرونا در کودکان و نوجوانان نیز شبیه به علائم این بیماری در بزرگسالان میباشد. به طور کلی در اکثر مواقع علائم کرونا با سرماخوردگی و آلرژی مشابه است. این علائم در کودکان عبارتاند از:
طبق برخی از شواهد یکی از خطرات کرونا در کودکان ابتلا آنها به بیماری کاوازاکی (Kawasaki disease) است. در واقع کودکانی که در گذشته مبتلا به بیماری کرونا شدهاند، میتوانند به این بیماری مبتلا شوند. بیماری کاوازاکی یک بیماری التهابی قدیمی است که معمولاً در کودکان کمتر از ۵ سال بروز میکند. التهاب ناشی از این بیماری در عروق کرونر قلب کودک موجب اختلال در خونرسانی به قلب شده و در نهایت ممکن است منجر به حمله قلبی و مرگ کودک شود.
علاوه بر این، غدد لنفاوی، پوست، دهان، بینی و گلوی کودک نیز ممکن است دچار التهاب شوند. این بیماری مسری نبوده و عامل عفونی برای آن مشخص نشده است. علائم بیماری کاوازاکی بصورت تب، دردهای شکمی، راش های پوستی، چشمان قرمز، و ضربان قلب شدید بروز میکند.
در صورت بروز علائم کرونا در کودکان و نوجوانان خود که در قسمت قبل ذکر شد، حتماً با پزشک در تماس باشید. همچنین اگر هر یک از نشانههای زیر در آنها دیده شد فوراً با اورژانس تماس بگیرید:
به طور کلی راههای زیادی برای جلوگیری از ابتلا کودکان به کرونا وجود دارد. بر اساس توصیههای سازمان بهداشت جهانی (WHO) به خانوادهها، روش های زیر از موثرترین راه های پیشگیری از ابتلا کودکان و نوجوانان به این بیماری است:
کودکان باید حداقل ۲۰ ثانیه دستان خود را با آب و صابون بشویند. به منظور بیان راحتتر این مسئله میتوان شعری ۲۰ ثانیهای به آنها آموزش داد تا با حفظ و خواندن آن را تشویق به رعایت حداقل زمان استاندارد شست و شوی دستانشان شوند. همچنین با نشان دادن حبابهای صابون به کودکان، میتوان آنها را به ساخت این حبابها ترغیب کرد تا از این راه با کف فراوان دستان خود را بشویند.
فاصله مناسب بین افراد باید حداقل ۲ متر باشد. اگر مجبور هستید از خانه بیرون بروید تا جایی که امکان دارد کودکان را در خانه بگذارید. از آنجایی که برخی از افراد آلوده به کرونا ممکن است بدون علائم باشند به هیچ عنوان به کودکان خود اجازه بازی با دیگر کودکان را ندهید. در صورتی که کودکان شما خارج از منزل در فضای باز بازی یا ورزش می کنند، مطمئن باشید که فاصله آنها با دیگر افراد حداقل ۲ متر باشد.
نظافت منزل و وسایل کودکان یکی از مهم ترین راه های پیشگیری از ابتلا کودکان به کرونا است. شما میتوانید با آب و صابون به راحتی وسایل بازی کودک خود را روزانه تمیز کرده و او را از آلودگی دور نگه دارید. همچنین دیگر سطوح خانه یا اتاق کودک که بیشتر با آنها در تماس هستید (مانند سطحی که بر روی آن کودک تعویض میشود) هم یکی دیگر از این سطوح مهم است.
از کودکان بخواهید تا در اماکنی که افراد دیگر نیز حضور دارند حتماً از ماسک استفاده کنند. به هیچ عنوان کودکان زیر ۲ سال یا کودکانی که مشکلات تنفسی دارند از ماسک استفاده نکنند.
بازی کردن کودکان در فضای خارج از خانه میتواند آن ها را در معرض خطر بیشتر ابتلا به کرونا قرار دهد. پس به منظور جلوگیری از این اتفاق شما بازیهای خانگی یک راه حل مفید است. شما میتوانید با طراحی بازیهای خانگی برای کودک خود و بازی با او، فضایی شاد و مفرحی را ایجاد کنید. این کار باعث تشویق کودک به ماندن در خانه میشود.
منابع:
https://www.cdc.gov
https://www.mayoclinic.org
https://www.who.int