تاثیر سن پدر و افزایش ریسک سندرم داون در جنین

تاثیر سن پدر و افزایش ریسک سندرم داون در جنین

مدت زمان مطالعه این مقاله: ۲ دقیقه

این مطلب توسط بورد علمی کولایف تایید شده است.

سندرم داون (تریزومی کروموزوم 21) شرایطی است که نوزاد با یک کروموزوم 21 اضافه متولد می‌شود. وجود یک کروموزوم اضافه باعث تاخیر در رشد فیزیکی و روانی کودک و همچنین بروز مشکلات مختلف می‌شود که گاهی نیاز به مراقبت‌های پزشکی و درمانی دارد. به‌طور طبیعی در زمان لقاح، جنین اطلاعات ژنتیکی را از 23 کروموزوم پدر و 23 کروموزوم مادر به ارث می‌برد. هر کروموزوم حاوی صدها یا هزاران ژن است که صفات ژنتیکی را به نسل‌های بعد منتقل می‌کنند.
یکی از دلایل افزایش ریسک تولد نوزاد با سندرم داون، سن بالای مادر در زمان بارداری است، طوری که سن بالای 35 سال مادر، خطر ابتلا جنین به تریزومی 21 را تقریبا دو برابر می‌کند. قابل توجه است که مطالعات اخیر منتشر شده در سایت معتبر WebMD، نشان می‌دهد که سن بالای پدر همانند سن بالای مادر خطر ابتلا به سندرم داون را در نوزاد بشدت افزایش می‌دهد.

 

بیشتر بخوانید:

 

مطالعات و تحقیقات مختلف نشان داده‌اند که سن بالای مادر در زمان بارداری، یکی از عوامل مهم در ابتلای جنین به سندرم داون است. مدت‌ها دانشمندان سن بالای مادر را از عوامل اصلی ابتلا جنین به سندرم تریزومی 21 در نظر می‌گرفتند. اما برخی مطالعات نقش سن بالای پدر در میزان ریسک ابتلا به سندرم داون را مورد بررسی قرار دادند.
مطالعه انجام شده بر روی 3429 مبتلا به سندرم داون در نروژ که در "ژورنال اورولوژی" منتشر شد، نشان می‌دهد که پدران با سن بالا به اندازه‌ی مادران با سن بالا در افزایش ریسک ابتلا جنین به سندرم داون نقش دارند. این مطالعه نشان داد که سن بالای پدر تا 50 درصد سبب افزایش خطر ابتلا به تریزومی 21 است. هرچند بر اساس مطالعات قبلی، تاثیر سن بالای 35 سال مادر در زمان بارداری بر افزایش خطر ابتلای جنین به سندرم داون ثابت شده است، اما نقش سن پدر در این زمینه هنوز مشخص نیست. 
در این مطالعه انجام شده که 15 سال به طول انجامید، نشان داده شد که حاصل ازدواج مردان بالای 40 سال و مادران بالای 35 سال، شانس بروز سندروم داون را دو برابر می‌کند و بیان می‌کند که علت بروز تریزومی 21، سن بالای والدین است.

 

آزمایش سل فری


در این مطالعه همچنین مشخص شد که میزان شیوع سندروم داون در والدین بالای 40 سال، 60 در 10000 تولد است که 6 برابر بیشتر از میزان شیوع آن در زوج های زیر 35 سال است. 
در مطالعه دیگری در کشور فرانسه، مشخص شد که مردان بالای 40 سال خطر بیشتری برای داشتن نوزاد مبتلا به سندرم داون دارند. این مطالعه که در "موسسه علوم پزشکی انسرن" به انجام رسید، 11535 بارداری در 22 کلینیک بارداری فرانسه مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه بارداری‌ها به سه گروه، بر اساس سن اهدا کننده اسپرم تقسیم شدند که در هر گروه میزان درصد ابتلا به سندرم داون محاسبه گردید. نتایج مطالعات نشان داد که نوزادان پدران بالای 39 سال سه برابر بیشتر از نوزادان پدران جوان دارای ریسک ابتلا به سندرم داون هستند.
در مجموع، میزان تاثیر مستقیم سن بالای پدر در زمان لقاح و اهدای اسپرم هنوز به‌طور واضح مشخص نشده است، اما سن بالای پدر و مادر هر دو در وقوع سندرم داون موثر هستند. سن بالای پدر در هنگام لقاح ممکن است سبب بروز ناهنجاری‌های مختلف کروموزومی نیز گردد.

 

 


منایع:

https://www.webmd.com
https://www.newscientist.com
https://www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

دکتر سید هاشم میرمظلومی

  • برچسب ها:


نظر خود را بنویسید:

برای تغییر روی عکس کلیک کنید

تاکنون نظری برای این مطالب ارسال نشده است.

ddd
تهران، میدان ونک ، خیابان برزیل شرقی ، خیابان شمس لاهیجانی، پلاک 23 ، مجتمع اداری رویال ونک ، طبقه دوم
ddd
info@colifelabs.com