کبد بدون شک مهمترین عضو بدن ماست که علاوه بر دفع سموم، در تولید پروتئین، چربی و صفرا در بدن ما نقش دارد. در افرادی که دچار عارضه کبد چرب هستند، همانطور که از نام بیماری پیداست، مقدار زیادی چربی در کبد انباشته میشود. این شرایط باعث عملکرد نادرست کبد شده و حتی ممکن است به نارسایی کبد منجر شود. این بیماری که روزبهروز بر تعداد مبتلایان آن افزوده میشود، دو نوع اصلی دارد: بیماری کبد چرب الکلی و کبد چرب غیر الکلی. نوع غیرالکلی آن معمولاً در افرادی که چاق یا کمتحرک هستند و کسانی که رژیم غذایی ناسالم و سرشار از غذاهای فراوریشده دارند، دیده میشود.
یکی از راههای درمان بیماری کبد چرب و درواقع راه اصلی آن، اصلاح سبک تغذیه میباشد. رژیم غذایی کبد چرب بهطورکلی شامل قطع مصرف الکل، مصرف مقدار زیادی میوه و سبزیجات، گیاهان با فیبر بالا مانند حبوبات و غلات کامل و کاهش مصرف قند، نمک، چربیهای ترانس، کربوهیدراتهای تصفیهشده (شکر) و چربیهای اشباع میشود. همچنین پیروی از یک رژیم غذایی کمچرب و کمکالری میتواند به کاهش وزن شما کمک کند و خطر ابتلا به بیماری کبد چرب را کاهش دهد. در حالت ایده آل، اگر اضافه وزن دارید، میبایست حداقل ۱۰ درصد از وزن بدن خود را کاهش دهید تا تاثیرات مثبتی در روند درمان کبد چرب احساس کنید. با ادامه مقاله همراه ما باشید تا با شما درباره باید و نبایدهای لیست غذایی کبد چرب صحبت کنیم.
انواع کبد چرب را بشناسیم | دلایل، علائم، تشخیص و درمان
در این قسمت قصد داریم به چند ماده غذایی اشاره کنیم که حضور آنها در لیست غذایی کبد چرب به نفع شما خواهد بود:
قهوه برای کاهش آنزیم های غیر طبیعی کبد
مطالعات نشان داده است پیشرفت بیماری کبد چرب در بیمارانی که قهوه مینوشند، در مقایسه با بیمارانی که قهوه نمینوشند، کمتر است. به نظر میرسد که کافئین موجود در قهوه میزان آنزیمهای غیر طبیعی کبد را در افراد مبتلا به بیماریهای کبدی از جمله کبد چرب، کاهش میدهد.
سبزیجات و سویا برای جلوگیری از تجمع چربی
در مطالعات حیوانی مشخص شده است که کلم بروکلی از تجمع چربی در کبد موشها جلوگیری میکند. بنابراین در رژیم غذایی کبد چرب گرید ۱ تا گرید ۳ حتماً از سبزیجاتی چون اسفناج، کلم بروکلی و کلم پیچ استفاده کنید تا علاوه بر مزیت ذکر شده، به کاهش وزن خود نیز کمک کنید. در یک مطالعه دیگر نیز مشخص شد که پروتئین سویا هم ممکن است به کاهش تجمع چربی در کبد کمک کند.
ماهی برای کاهش سطح چربی و التهاب
ماهیهای چرب مانند سالمون، ساردین، ماهی تن و ماهی قزل آلا سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. اسیدهای چرب امگا ۳ میتوانند سطح چربی کبد را تنظیم کنند و باعث کاهش التهاب شوند.
بلغور جو دوسر برای تامین انرژی
غلات کامل مانند بلغور جو دوسر به تامین انرژی بدن شما کمک میکند. همچنین به دلیل برخورداری از فیبر بالا، باعث احساس سیری در شما میشود که در کاهش وزن به شما کمک خواهد کرد. غلات کامل بهترین صبحانه رژیمی برای کبد چرب میباشد.
گردو برای بهبود عملکرد کبد
گردو سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است. تحقیقات نشان میدهد که مصرف گردو در افراد مبتلا به کبد چرب، عملکرد کبد را بهبود میدهد.
آووکادو و شیر برای محافظت از کبد
آووکادو سرشار از چربیهای سالم است و بر اساس تحقیقات، حاوی مواد شیمیایی خاصی نیز هست که میتواند سرعت پیشرفت آسیبهای کبدی را کاهش دهد. آووکادو همچنین سرشار از فیبر است که میتواند به کنترل وزن کمک کند. همچنین بر اساس یک مطالعه بر روی موشهای صحرایی در سال ۲۰۱۱، لبنیات به دلیل اینکه سرشار از پروتئین وی (Whey Protein) است، میتواند از کبد در برابر آسیبهای بیشتر، محافظت کند.
دانههای آفتابگردان با اثر آنتی اکسیدانی
اینکه شما میتوانید در رژیم غذایی کبد چرب از تخمه آفتابگردن استفاده کنید، خبر خوشحال کنندهای است! مغز تخمه آفتابگردان سرشار از ویتامین E است، آنتی اکسیدانی که ممکن است از کبد در برابر آسیبهای بیشتر، محافظت کند.
سیر و روغن زیتون برای کنترل وزن
روغن زیتون یک روغن سالم و سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است. شما میتوانید بهجای مارگارین (کره گیاهی) و کره، از این روغن سالم برای پختوپز استفاده کنید. در یک مطالعه مشخص شد که این روغن گیاهی پرخاصیت، به کاهش سطح آنزیمهای غیرطبیعی کبد و کنترل وزن کمک میکند. گیاه سیر نیز علاوه بر طعم استثنائی که به غذا میبخشد، میتواند به کاهش وزن بدن و چربی در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب کمک کند.
چای سبز برای جذب چربی کمتر
تعدادی از مطالعات نشان دادهاند که چای سبز میتواند در جذب چربی تداخل ایجاد کند؛ محققان در حال بررسی این موضوع هستند که آیا چای سبز میتواند ذخیره چربی در کبد را نیز کاهش دهد و باعث بهبود عملکرد کبد شود یا خیر. حتی اگر چای سبز این خواص را نداشته باشد، سایر فواید آن را نمیتوان نادیده گرفت، از کاهش کلسترول گرفته تا بهبود کیفیت خواب. بنابراین ضرر ندارد اگر چای سبز را نیز به لیست غذایی کبد چرب اضافه کنید.
یکسری غذاها و نوشیدنیها نیز وجود دارند که باید از لیست غذایی کبد چرب حذف و یا بهشدت محدود شوند. این گروه از مواد غذایی در واقع خوراکیهایی هستند که باعث افزایش وزن و افزایش قند خون میشوند:
الکل
الکل یکی از عاملین اصلی در ایجاد بیماری کبد چرب و سایر بیماریهای کبدی است. به همین دلیل در رژیم غذایی کبد چرب جایی ندارد.
شکر
از مصرف خوراکیهای شیرین مانند آبنبات، کلوچه، کیک، بیسکویت، آبمیوهها اجتناب کنید. قند خون بالا میزان تجمع چربی در کبد را افزایش میدهد.
غذاهای سرخ شده
غذاهای سرخشده سرشار از چربی و کالری هستند؛ بنابراین باید از لیست غذایی کبد چرب حذف شوند.
نمک
مصرف زیاد نمک باعث تجمع آب اضافی در بدن شما میشود. مصرف نمک را به کمتر از ۱۵۰۰ میلیگرم در روز محدود کنید.
نان سفید، برنج سفید و ماکارونی
کلمه سفید در نام این محصولات به این معنی است که از آرد بسیار فرآوری شده تولید شدهاند. این محصولات به دلیل کمبود فیبر، میتوانند قند خون شما را بیش از غلات کامل که حاوی سبوس نیز هستند، افزایش دهند.
گوشت قرمز
گوشت قرمز بهخصوص گوشت گاو سرشار از چربی اشباع شده است که برای بیماران مبتلا به کبد چرب و سایر افرادی که به سلامتی خود اهمیت میدهند، مضر میباشد.
در این قسمت قصد داریم یک نمونه رژیم غذایی کبد چرب به شما معرفی کنیم:
صبحانه رژیمی برای کبد چرب
ناهار رژیمی برای کبد چرب
میان وعده رژیمی برای کبد چرب
منابع:
تاکنون نظری برای این مطالب ارسال نشده است.