تا قبل از ابداع تکنولوژیهای مدرن و ورود آن در علم پزشکی، خدمات ژنتیک منحصر به مشاوره ژنتیک بوده است که بر اساس اطلاعات بدست آمده از فرایند مشاوره، نحوه انتقال و وراثت بیماریهای ژنتیک در فرد یا خانواده مورد بررسی قرار میگرفت. در ادامه، با انجام مطالعات وراثت توسط "مندل" و سپس کشف ساختار مارپیچ DNA به عنوان عامل وراثت توسط" واتسون و کریک"، کیفیت و دورنمای ژنتیک گستردهتر شد. پیشرفت روز افزون تکنولوژیهای آزمایشگاهی و ژنتیک، سبب افزایش فوق العاده در دقت، سرعت و کیفیت تستهای ژنتیک گردید.
امروزه، آزمایشگاه ژنتیک در چهار گوشه دنیا در دسترس میباشد. بیمارستانها و کلینیکهای زیادی انواع آزمایشهای تخصصی ژنتیک را در کنار خدمات مشاوره ژنتیک انجام میدهند.
آزمایشگاه ژنتیک دارای بخشهای مختلفی میباشد که بسته به نوع تجهیزات، تکنیکهای مورد استفاده و یا نوع تست در گروههای مختلف تقسیمبندی میشوند که شامل سیتوژنتیک، ژنتیک مولکولی، توالییابی نسل جدید، بخش بیوانفورماتیک و آنالیز داده میشود.
در بخش سیتوژنتیک با بررسی سلول انسان، کروموزومها از لحاظ تعداد و یا ساختار مورد بررسی قرار میگیرند. در این بخش با متدهای رنگآمیزی و باندینگ کروموزومها به روشهای مختلف و تصویربرداری دیجیتال با استفاده از نرم افزار مخصوص، جزییات ساختار کروموزومی توسط متخصص ژنتیک بررسی شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد.
در آزمایشات مولکولی و NGS، مطالعات با جزییات بیشتر و در سطح DNA و توالی ژنها صورت میگیرد که بالطبع نیاز به تکنولوژی پیشرفتهتری دارد و با ترکیب فناوری و علم، پیشرفتهای بسیاری در این زمینه پدید آمده است. تکنولوژی بسیار پیشرفته توالییابی ژنها به همراه خروجی اتوماتیک دادههای حاصل از آزمایشات، توسط تجهیزات مدرن و دقیق، سرعت و دقت جوابدهی را بسیار افزایش داده است.
استفاده از سخت افزارها و نرم افزارهای کامپیوترهای بسیار پیشرفته در بررسی و تحلیل نتایج از آزمایشات ژنتیک، نقش عمدهای در شناسایی ژنهای عامل بیماری و بررسی پروفایل ژنتیکی ایفا میکنند که امروزه جزء جداناپذیر یک آزمایشگاه مدرن ژنتیک پزشکی میباشد.
طیف وسیعی از آزمایشهای ژنتیک در دسترس و قابل انجام هستند که در گروههای مختلفی تقسیمبندی میشوند. اغلب آزمایشهای ژنتیک بر روی DNA انجام میگیرد. ژنها مسئول تنظیم و کنترل رشد و عملکرد ارگانهای بدن انسان میباشند. DNA حاوی کدهای ژنتیکی میباشد که به آنها ژن گفته میشود. تعداد ژنهای انسان در حدود ۳۰ هزار عدد میباشد که درون ساختارهای نخ مانند و فشردهای به نام کروموزوم قرار دارند. ۲۳ کروموزوم از مادر و ۲۳ کروموزوم از پدر به فرزند به ارث میرسد، بنابراین در هر سلول انسان ۲۳ جفت کروموزوم هم شکل وجود دارد. اگر ژنتیک را "کتاب حیات" در نظر بگیریم، DNA حروف آن، ژنها جملات و کروموزومها بخشهای کتاب میباشند.
آزمایشات ژنتیک مختلف دیگری هم در طی دوران زندگی فرد قابل انجام میباشد که شامل طیف وسیعی از غربالگریهای ژنتیکی ارثی مانند بیماریهای قلبی- عروقی، بیماریهای مرتبط با محیط و سبک زندگی از قبیل دیابت، چاقی، فشار خون و … میباشد. همچنین آزمایشات تعیین هویت در پزشکی قانونی، تعیین رابطه پدر - فرزندی و تهیه پروفایل ژنتیک در پزشکی فرد محور نیز قابل انجام میباشد.
مهمترین کاربرد ژنتیک در سیستم سلامت، بررسی نحوه وراثت بیماریها از طریق انتقال ژنی میباشد که این انتقال ممکن است در خانواده و طی چندین نسل رخ دهد و یا جهش ژن در طول زندگی فرد بر اثر عوامل ژنتیکی و یا محیطی و یا ترکیبی از این دو عامل باشد. علاوه بر کاربردهای ذکر شده، مواد زیر نیز در زمره دیگر کاربردهای آزمایشهای ژنتیک قرار میگیرند:
منابع:
https://www.who.int
https://www.nhs.uk
تاکنون نظری برای این مطالب ارسال نشده است.