تاثیر کرونا روی مغز و خطرات آن

تاثیر کرونا روی مغز و خطرات آن

ابتلا به بیماری کرونا اثرات متفاوتی بر روی اعضای مختلف بدن ما دارد. یکی از مهم‌ترین این اعضا مغز انسان است. تاثیر کرونا روی مغز معمولاً باعث سردرد و از دست دادن حس بویایی می‌شود. در این مقاله به بررسی تاثیرات و خطرات ویروس کووید ۱۹ روی مغز و همچنین چگونگی احتمال ورود این ویروس به این عضو حیاتی می‌پردازیم.
ویروس کرونا اثرات مخربی بر روی اعضای مختلف بدن از جمله مغز، قلب، ریه‌ها و همچنین دستگاه گوارش می‌گذارد. با توجه به شدت بیماری کرونا و ابتلا فرد به انواع بیماری‌های زمینه‌ای، عوارض این بیماری و اندام‌های درگیر شده با این ویروس متفاوت هستند. از آنجایی که سردرد، گیجی و از دست دادن حس بویایی و چشایی از عوارض شایع بیماری کرونا است این سوال در ذهن بسیاری از شما ایجاد می‌شود که "دلیل اصلی این عوارض چیست؟". 
مغز یکی از مهم‌‌ترین و حیاتی‌ترین ارگان‌های بدن ما است. این عضو مسئول هماهنگی و کنترل تمامی عملکرد‌های فیزیکی و روانی ما است. حال در صورت اختلال در عملکرد این اندام حیاتی، مشکلاتی جدی برای بدن ما به وجود می‌آید. گاهی این اختلالات ناشی از ورود یک ویروس مثل ویروس کرونا به بدن انسان می‌باشد. تحقیقات نشان می‌دهد تاثیر کرونا روی مغز ما جدی می‌باشد که در ادامه به بررسی این اثرات می‌پردازیم.

 


بیشتر بخوانید: بیماری کرونا چیست؟ | علائم، عوارض، تشخیص، درمان و پیشگیری


 

آیا ویروس کرونا وارد مغز ما می‌شود؟

در حال حاضر یکی از تحقیقات انجام شده در کشور آلمان به یک نتیجه نسبتاً قطعی رسیده است که ویروس کرونا از طریق ورود از راه بینی می‌تواند وارد مغز ما شود. ‌آن‌ها موفق به شناسایی قطعات ماده ژنتیکی این ویروس (RNA) در مغز و مایع مغزی نخاعی انسان شدند. ولی لازم به ذکر است که هنوز نتایج قطعی از این اتفاق در دست نیست.

 

عوارض کرونا روی مغز و سیستم عصبی چیست؟

ویروس کرونا دارای خطراتی برای مغز ما می‌باشد. این عوارض از دو جنبه می‌توانند بر روی ما تاثیر بگذارند، جنبه سلامت فیزیک و دیگری سلامت روان ما است.

تاثیر بر جسم:

التهاب یا پاسخ سیستم ایمنی ناشی از کرونا:

در برخی از بیماران، ویروس کووید ۱۹ مانند ماشه‌ای برای آغاز پاسخ‌های شدید سیستم ایمنی بدن انسان عمل می‌کند. این فرآیند معمولاً باعث ایجاد مشکلاتی در بدن می‌شود. تحقیقات انجام شده بر روی مغز افرادی که دچار مشکلات عصبی هستند، انواع مختلفی از انسفالیت (التهاب مغز) مانند التهاب حاد منتشره مغزی (ADEM) را نشان می‌دهد. این اختلال ناشی از فعالیت سیستم ایمنی است که باعث آسیب به بافت مغز می‌شود. افراد مبتلا به انسفالیت گاهی علائم خفیفی مانند سرماخوردگی (سردرد، تب و خستگی) و یا علائم شدیدی مثل گیجی، تشنج، فلج شدگی، اختلال در تکلم و شنوایی را نشان می‌دهند.

سکته مغزی در اثر کرونا:

تحقیقات نشان می‌دهد که کرونا می‌تواند باعث ایجاد لخته خون (کوچک و بزرگ) شود. حرکت این لخته‌ها به سمت مغز عامل سکته مغزی است. سکته در بیماران مبتلا به کرونا در تمامی رده‌های سنی اتفاق می‌افتد. به طوری در برخی از مبتلایان زیر ۵۰ سال سکته به عنوان اولین عارضه بیماری کرونا در آن‌ها بروز پیدا کرده، در حالی که علائم تنفسی آن‌ها خفیف بوده است.

عفونت ویروس کرونا در مغز:

شواهدی از وجود تعداد بسیار کمی از ویروس کووید ۱۹ در مایع مغزی- نخاعی برخی از افراد مبتلا به کرونا به این ویروس گزارش شده است. این نتایج نشان می‌دهد که احتمالاً ویروس کرونا توانایی آلوده کردن مستقیم سلول‌های مغزی را دارد، ولی هنوز ثابت نشده است. برخی از پزشکان و محققان بر این باور هستند که این اتفاق در صورت احتمال بروز نیز بسیار نادر است.

تاثیر بر روان:

عوارض ناشی از مراقبت‌های ویژه در بیماری کرونا:

به طور کلی افرادی که به هر دلیلی در بخش ICU بیمارستان بستری می‌شوند، بعد از مدتی دچار مشکلاتی از جمله اضطراب و افسردگی می‌گردند. در یک تحقیق نشان داده شده است که ۲۰ تا ۴۰ درصد از بیماران بستری در ICU هذیان‌گویی و دیگر بیماری‌های عصبی را تجربه کرده‌اند. حال این میزان در بیماران متصل به دستگاه تنفس مصنوعی (ونتیلاتور) مانند افراد مبتلا به بیماری کرونا، به ۶۰ تا ۸۰ درصد می‌‌رسد. این نوع از عارضه در نتیجه سختی و شدت بیماری و همچنین درمان همراه با مراقبت‌های ویژه است.

 

تاثیر کرونا بر مغز

 

مراحل تاثیر کرونا روی مغز و سیستم عصبی چگونه است؟

حال با دانستن عوارض کرونا روی مغز برای درک بهتر تاثیرات این ویروس بر روی سیستم عصبی، برخی محققان عوارض ناشی از این اثرات را به ۳ مرحله تقسیم می‌کنند:

  • مرحله اول: آسیب به سیستم عصبی فقط محدود به سلول‌های پوششی (سلول‌های اپیتلیال) بینی و دهان می‌شود. در این نوع از آسیب دیدگی، از دست دادن حس بویایی و چشایی از اصلی‌ترین علائم هستند. این عارضه یکی از شایع‌ترین عوارض بیماری کرونا در بین مبتلایان به این بیماری است. به طوری که در یک تحقیق که به تازگی بر روی بیماران مبتلا به کرونا انجام شده است، ۴۱/۷ درصد از بیماران تجربه از دست دادن حس بویایی و ۵۵/۴ درصد از دست دادن حس چشایی را تجربه کرده بودند.
  • مرحله دوم: ویروس کرونا با فعال‌سازی سیستم التهابی بدن باعث ایجاد لخته خون و در نتیجه بروز سکته می‌شود.
  • مرحله سوم: در شرایط حاد بیماری، پاسخ ایمنی و التهابی شدید (پاسخ التهاب انفجاری) که به طوفان سایتوکاین معروف است به سد خونی مغزی آسیب می‌زند. این عارضه تاثیر کرونا روی مغز باعث ورود عوامل التهابی و برخی از مولکول‌ها (می‌تواند شامل اجزا ویروس کرونا نیز باشد) می‌گردد. در این شرایط بیمار ممکن است دچار تشنج، گیجی، کما یا انسفالوپاتی شود.

 

 


منابع:

https://www.apa.org
https://www.indiatoday.in
https://www.sciencedaily.com

گلاره پوستی زاده

  • برچسب ها:


نظر خود را بنویسید:

برای تغییر روی عکس کلیک کنید

تاکنون نظری برای این مطالب ارسال نشده است.

ddd
تهران، میدان ونک ، خیابان برزیل شرقی ، خیابان شمس لاهیجانی، پلاک 23 ، مجتمع اداری رویال ونک ، طبقه دوم
ddd
info@colifelabs.com