سکته قلبی یا حمله قلبی هنگامی اتفاق میافتد که خونرسانی به بخشی از عضله قلب مختل شده باشد. این اتفاق اغلب وقتی پیش میآید که یکی از عروق تغذیهکننده قلب (عروق کرونر)، مسدود شده باشد. انسداد اغلب در نتیجه تجمع چربی، کلسترول و سایر مواد به شکل یک پلاک در عروق، ایجاد میشود. گاهی اوقات ممکن است این پلاک پاره شود و لختهای ایجاد کند که جریان خون را مسدود میکند. قطع شدن جریان خون میتواند به بخشی از عضله قلب آسیب برساند یا آن را از بین ببرد.
تشخیص زودهنگام سکته قلبی و درمان بهموقع آن، بسیار مهم است؛ زیرا میتواند جان فرد را نجات دهد و جلوی بروز بسیاری از عوارض خطرناک را بگیرد. فردی که دچار حمله قلبی شده باشد معمولاً در قفسه سینه احساس درد و فشار میکند که گاهی میتواند با درد در سایر قسمتهای بدن و یکسری علائم دیگر همراه باشد. برخی از افراد حمله قلبی را با ایست قلبی که در آن قلب کاملاً از کار میافتد، اشتباه میگیرند. هر دوی این شرایط جزو فوریتهای پزشکی هستند و در صورتی که درمان حمله قلبی بهموقع و بهدرستی انجام نشود، میتواند منجر به ایست قلبی شود. این مقاله به چگونگی وقوع حملات قلبی و نحوه درمان و پیشگیری از آنها میپردازد.
شایعترین علت حمله قلبی انسداد یکی از عروق نزدیک به قلب است. این اتفاق میتواند در اثر بیماری عروق کرونر قلب بیفتد که در آن، پلاکهایی متشکل از کلسترول و سایر مواد در شریانها جمع میشوند و باعث تنگی عروق میشوند. معمولاً قبل از حمله قلبی، یکی از این پلاکها پاره شده و باعث ایجاد لخته و مسدود شدن رگ در آن ناحیه میگردد. در نتیجه، خونرسانی به قلب قطع خواهد شد.
سایر علل سکته قلبی عبارتند از:
همچنین لازم است بدانید که خطر حمله قلبی در اثر عوامل زیر افزایش پیدا میکند:
اغلب، سکته قلبی در نتیجه ترکیبی از این عوامل ایجاد میشود نه فقط یکی از آنها. همچنین بد نیست بدانید که خطر سکته قلبی در مردان بیشتر از زنان است.
از آنجا که سکته قلبی میتواند کشنده باشد، آگاه بودن نسبت به نشانههای سکته قلبی بسیار مهم است. شما باید بلافاصله بعد از آنکه علائم هشدار دهنده حمله قلبی را در خود یا فرد دیگری مشاهده کردید، با اورژانس تماس بگیرید. شایعترین و مهمترین نشانههای سکته قلبی عبارتند از:
همه این علائم زنگ خطری هستند که نشان میدهند هر لحظه ممکن است به سکته قلبی دچار شوید. البته تجربه هر فرد از علائم سکته قلبی، میتواند از نظر شدت، ترتیب و مدت زمان، متفاوت باشد. همچنین ممکن است این علائم در برخی افراد برای چندین روز ادامه داشته باشند اما در برخی دیگر، به طور ناگهانی بیایند و بروند. حتی ممکن است برخی از افراد هیچ علامتی نداشته باشند و برخی دیگر، بلافاصله دچار ایست قلبی شوند!
هم در زنان و هم در مردان، شایعترین علامت حمله قلبی درد و ناراحتی در ناحیه قفسه سینه (آنژین) است. اما برخی از علائم نظیر تنگی نفس، حالت تهوع/ استفراغ و درد پشت یا فک، در زنان تا حدودی بیشتر از مردان دیده میشود.
برخی از علائم سکته قلبی نیز که معمولاً توسط پزشک تشخیص داده میشوند، عبارتند از:
برخی از افراد پس از حمله قلبی دچار یکسری عوارض میشوند. بسته به شدت واقعه، عوارض سکته قلبی ممکن است شامل یک یا تعدادی از موارد زیر باشد:
درمان به موقع و نظارت مداوم، میتواند خطر ابتلا به این عوارض را تا حد زیادی کاهش دهد.
همانطور که در قسمت قبل نیز اشاره شد، حمله قلبی یک عارضه تهدیدکننده حیات است و نیاز به درمان فوری دارد. خوشبختانه امروزه، بسیاری از افراد به دلیل وجود درمانهای مؤثر، از حملات قلبی جان سالم به در میبرند. البته این به شرطی است که درمان به تاخیر نیفتد.
هرگاه فردی دچار حمله قلبی شد:
فرقی نمیکند خودتان دچار علائم حمله قلبی شده باشید یا فردی دیگر؛ باید خونسردی خود را حفظ کنید و بلافاصله با اورژانس (شماره ۱۱۵) تماس بگیرید. باید برای اپراتور توضیح دهید که دقیقاً چه اتفاقی افتاده است و در حال حاضر، کجا هستید. آرام باشید و تمام دستورالعملهای تیم اورژانس را دنبال کنید.
در صورتی که تنفس فرد بر اثر سکته قلبی متوقف شده باشد، لازم است که تا رسیدن تیم اورژانس، احیای قلبی- ریوی (CPR) انجام دهید. به این منظور، شما باید به صورت زیر، قفسه سینه را فشار دهید:
با ورود تیم اورژانس، آنها مراقبت از شخص را بر عهده خواهند گرفت. سعی کنید تمامی جزئیات در مورد سلامتی فرد و آنچه پیش از وقوع سکته قلبی بر بیمار گذشته است را با تیم اورژانس در میان بگذارید. تیم اورژانس سعی میکند تا رسیدن به بیمارستان، وضعیت بیمار و علائم حیاتی او را از طرق مختلف از جمله ماسک اکسیژن، کنترل کند.
در بیمارستان، یک تیم پزشکی پس از بررسی سن، تاریخچه پزشکی بیمار، وضعیت سلامت عمومی و سابقه خانوادگی بیمار و با کمک آزمایشات زیر، یک استراتژی درمانی مناسب برای بیمار در نظر خواهد گرفت:
سپس تیم پزشکی از طریق گزینههای زیر، به درمان سکته قلبی میپردازد:
تیم پزشکی همچنین یک برنامه درمانی برای شما در نظر خواهد گرفت تا از تکرار حمله قلبی در آینده، پیشگیری شود.
دوره بهبودی بعد از سکته قلبی بستگی به شدت حمله قلبی و عوامل دیگری مانند علت سکته و سن فرد دارد. بعد از پشت سر گذاشتن مراحل درمان، تیم توانبخشی به فرد کمک میکند تا سلامتی خود را بازیابد و در آینده دچار حمله قلبی نشود.
اینکه چه زمانی میتوانید فعالیت بدنی خود را از سر بگیرید و یا به سر کار بازگردید، کاملاً بستگی به شدت حمله قلبی و نوع فعالیت یا شغل شما خواهد داشت. در این مورد، پزشک متخصص قلب و عروق و تیم توانبخشی، شما را راهنمایی خواهند کرد. معمولاً ازسرگیری فعالیتها، باید به تدریج و به صورت مرحله به مرحله صورت بگیرد.
بسیاری از افراد در مورد رابطه جنسی بعد از سکته قلبی سؤال دارند. بهطورکلی اکثر افراد پس از ۴-۶ هفته میتوانند فعالیت جنسی خود را از سر بگیرند. مردان ممکن است به دلیل مصرف برخی از داروها، دچار اختلال نعوظ شوند که درمان مناسب میتواند به رفع این مشکل کمک کند.
بسیاری از افراد در دوران نقاهت بعد از حمله قلبی دچار افسردگی میشوند که دریافت مشاوره، پیوستن به گروههای پشتیبانی و برخورداری از حمایت خانواده میتواند در عبور از این مرحله به شما کمک کند.
روشهای مختلفی برای کاهش خطر حمله قلبی وجود دارد. توصیههایی که توسط انجمن قلب آمریکا ارائه شده است، عبارتند از:
منابع:
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.nhs.uk
تاکنون نظری برای این مطالب ارسال نشده است.