بی خوابی یکی از مهمترین انواع اختلالات خواب (Sleep disorder) بشمار میآید. به طور کلی خواب یک پدیده طبیعی است كه از نیازهای فیزیولوژیک انسان شناخته شده است. اختلالات خواب به مشکلاتی گفته میشود که در آنها افراد نمیتوانند برای مدتی خوب بخوابند و این موضوع میتواند تاثیرات منفی بسیاری بر روند زندگی سالم هر فرد بگذارد. شرایط محیطی و درونی بسیاری میتواند منجر به بی خوابی شود. این بیماری در جوامع امروزی به سرعت در حال گسترش می باشد و اغلب افراد گاهاً برای خوابیدن دچار مشکل میشوند. هنگامی که این بی خوابی ها شدت یافته و به موضوعی همیشگی تبدیل شود میتواند زندگی فرد را دچار اختلال نماید. در بسیاری از موارد این اختلال به دلیل رعایت نکردن مواردی است که فرد میتواند به راحتی با اصلاح سبک زندگی مشکل خود را اصلاح کند. آگاهی داشتن از عوامل موثر در ایجاد این اختلال، علائم و عوارض آن میتواند به افراد برای پیشگیری یا بهبود شرایط زندگی کمک کند. در این مقاله تلاش شده با آگاهی رسانی درباره بیماری بی خوابی، ضرورت مراقبت لازم برای جلوگیری از ایجاد آن و راهنمایی جامعی درباره روش های تشخیص و درمان آن به مردم داده شود تا بتوانند زندگی سالم و بهتری داشته باشند.
انواع | علل | علائم | عوارض | تشخیص | درمان | پیشگیری | مشاوره و نکات حمایتی
بی خوابی (Insomnia) نوع بسیار شایعی از اختلالات خواب است که به سختی به خوابیدن یا در خواب ماندن و یا هر دو آن ها باشد. این بیماری در تمامی سنین حتی کودکان نیز ممکن است به وجود بیاید. در زنان باردار این بیماری بسیار شایع میباشد. افراد مبتلا به این اختلال معمولاً احساس خستگی دارند و مشکلات جدی دیگری نیز ممکن است در اثر بی خوابی برایشان به وجود آید.
این بیماری بر اساس فاکتورهای گوناگون دارای انواع و دسته بندیهای مختلفی میباشد.
بر اساس طول دوره بیماری:
بر اساس شدت سختی بیماری:
بر اساس مشکل در هر مرحله از خواب:
علل به وجود آورنده بیماری بی خوابی در انواع حاد (کوتاه مدت) و مزمن (طولانی مدت) متفاوت است.
علل ایجاد بی خوابی حاد یا کوتاه مدت:
علل ایجاد بی خوابی مزمن یا طولانی مدت:
دلایل ایجاد بیماری بی خوابی اولیه شناخته شده نمی باشد.
علل ایجاد اختلال بی خوابی ثانویه:
بیشتر بخوانید: بیماری تیروئید چیست؟ | انواع، علل، علائم، عوارض و درمان
علل ایجاد اختلال بی خوابی در کودکان:
علل بی خوابی در زنان باردار:
به طور کلی طیف وسیعی از افراد جامعه با شرایط سنی و جنسیت گوناگون میتوانند مستعد اختلال بی خوابی باشند:
این اختلال دارای علائم گوناگونی در بزرگسالان و کودکان میباشد. همچنین کودکان که جز قشر حساس و آسیب پذیر جامعه هستند، می توانند علائم متفاوت دیگری نیز در صورت ابتلا به این اختلال بروز دهند.
علائم بی خوابی در کودکان:
کودکان به جز علائم عمومی، دارای علائم دیگری هم هستند مانند:
عدم توجه و تشخیص به موقع این اختلال و همچنین سهل انگاری در کنترل و درمان مناسب برای آن، عوارض جدی را به دنبال دارد.
همچنین مصرف مداوم و طولانی مدت داروهای موثر در درمان بی خوابی دارای عوارض شدیدی هستند، از جمله:
در صورتی که فرد دچار بی خوابی است و علائم آن را در خود مشاهده میکند، میتواند به پزشک عمومی مراجعه کند. سپس پزشک مربوطه با معاینه بالینی بیمار و پرسش درباره ی برنامه و ساعات خواب، در صورت تشخیص این اختلال بیمار را به روان شناس، پزشک متخصص مغز و اعصاب و یا دیگر متخصصان اختلالات خواب ارجاع میدهد.
تست های آزمایشگاهی:
آزمایش پانل تیروئید (Thyroid Panel): این تست به بررسی عملکرد غده تیروئید میپردازد. از آنجایی که یکی از علل بروز بی خوابی بیماری های تیروئیدی است، انجام این تست در تشخیص بی خوابی ناشی از این بیماری بکار برده میشود.
بیشتر بخوانید: پانل تیروئید - Thyroid Panel | چرا باید این آزمایش ها را انجام دهیم؟ | چه آمادگی قبل از انجام این آزمایش ها لازم است؟
الگوی خواب:
روش الگوی خواب شامل یادداشت دقیق میزان زمانی که طول میکشد تا فرد به خواب برود، ساعات خواب و ساعت بیدار شدن توسط بیمار، و ارائه آن به پزشک مربوطه میباشد.
پرسشنامه های استاندارد اختلالات خواب:
این روش شامل سوال هایی استاندارد در رابطه با اختلال بی خوابی است که پاسخ به آنها توسط بیمار، به تشخیص علل ایجاد کننده بیماری توسط پزشک کمک میکند.
تست چندگانه خواب یا پلیسومنوگرافی (Polysomnogram, PSG):
این آزمایش که کامل ترین تست برای تشخیص بی خوابی است باید در مراکز مخصوص تشخیص اختلالات خواب انجام و مورد بررسی قرار گیرد. در این تست فرد مراجعه کننده در اتاقی که شبیه ساز اتاق خواب است قرار گرفته و حرکتهای او در حین خواب و همچنین عملکرد سیستم مغزی، تنفسی و قلبی نیز سنجیده میشود.
تست اکتی گرافی (Actigraphy):
در این روش با استفاده دستگاه کوچکی به نام اکتی گراف (Actigraph) که معمولاً به مچ فرد بسته میشود، حرکات بیمار در حین خواب مورد بررسی قرار میگیرد. این روش تشخیصی به راحتی توسط فرد و در منزل می تواند انجام شود.
بررسی سلامت روان:
از آن جایی که این اختلال میتواند ناشی از بیماری های روحی مانند افسردگی و اضطراب باشد، تشخیص آن و درمان این بیماری های روحی باعث برطرف شدن مشکل بی خوابی نیز میشود.
درمانهای متفاوتی برای برطرف کردن این اختلال وجود دارد. این روش ها شامل درمان خانگی و رعایت بهداشت خواب (عادت غذایی و رفتاری ایجاد کننده اختلال بی خوابی) و همچنین روش های دارویی است که تمامی در ادامه توضیح داده میشوند. زنان باردار و کودکان بهتر است در صورت نیاز به مصرف هرگونه داروی گیاهی و شیمیایی حتماً با پزشک مشورت کنند.
رژیم غذایی افراد مبتلا به بی خوابی:
استفاده از رژیم غذایی مناسب و درمان های خانگی تاثیر بسیار زیادی بر روی درمان و کنترل بی خوابی دارد. همچنین این روش ها عوارض جانبی به وجود آمده از داروهای شیمیایی را نیز ندارند.
مصرف مواد غذایی مفید در درمان بی خوابی:
عادات و مواد غذایی مضر در درمان بی خوابی:
ورزش:
ورزش مداوم و مرتب شامل حداقل روزی ۱۰ دقیقه، تاثیر بسیار زیادی در درمان بی خوابی دارد. همچنین انجام مدیتیشن و یوگا نیز از دیگر روشهای اثرگذار در درمان این اختلال هستند. توصیه میشود در ساعات نزدیک به خواب ورزش انجام نشود و حداقل ۳ تا ۴ ساعت فاصله وجود داشته باشد.
ملاتونین (Melatonin): ملاتونین هورمون ترشح شده از غده پینه آل است که ریتم خواب را کنترل کرده و مصرف آن به شکل دارو باعث به خواب رفتن سریع و همچنین بهبود کیفیت خواب میشود.
دیگر داروهای موثر قابل تجویز برای بی خوابی شامل تریازولام(Triazolam)، استازولام (Estazolam)، لورازپام (Lorazepam)، تمازپام (Temazepam)، فلورازپام (Flurazepam)، کوازپام (Quazepam)، اسزوپیکلون (Eszopiclone)، زالپلون (Zaleplon)، زولپیدم (Zolpidem) و راملتئون (Ramelteon) میباشد.
به علاوه مصرف آنتی هیستامین ها مانند دیفن هیدرامین (Diphenhydramine) نیز می تواند باعث خواب آلودگی شود، ولی به طور مستقیم برای درمان این اختلال تجویز نمیشود.
عمل کردن به روش های زیر به درمان بی خوابی و افزایش کیفیت خواب کمک بسیاری میکند:
سایر روش های درمانی در کودکان:
عمل به روش های دیگر میتواند برای کودکان موثر باشد:
از آنجایی که میزان خواب بر تمامی عملکرد های بدن تاثیر گذار است، از اهمیت ویژه ای در سلامت جسمی و روحی فرد برخوردار است. به طور کلی کودکان بین ۶ تا ۱۲ سال نیازمند به ۱۰ تا ۱۱ ساعت خواب، نوجوانان ۹ ساعت و بزرگسالان به طور میانگین ۷ تا ۸ ساعت به خواب کافی به منظور سلامت جسمی و روحی نیازمند هستند. هر گونه اختلال و بیماری که باعث کاهش این میزان ساعات خوابی در فرد شود عوارض جبران شدنی و حتی گاهی اوقات غیر قابل جبران را سبب میشود. در نتیجه پیشگیری از ابتلا به این بیماری ها مانند اختلال بی خوابی به ویژه در کودکان و زنان باردار امری بسیار مهم است. با عمل کردن به نکات پیشگیرانه و رعایت بهداشت خواب، میتوان به شکل موثری از ایجاد این اختلال جلوگیری کرد
بی خوابی اختلالی درمان پذیر است و با عمل کردن به روشها و عادات موثر در درمان این اختلال میتوان سرعت بهبود را افزایش داد. ولی از طرفی در برخی موارد از جمله اختلال از نوع مزمن درمان زمان بر بوده و نیازمند صبر و حوصله بیمار و همچنین حمایت و پشتیبانی خانواده میباشد.
منابع:
https://www.mayoclinic.org
https://www.webmd.com
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.clevelandclinic.org
تاکنون نظری برای این مطالب ارسال نشده است.