مدت زمان مطالعه این مقاله: ۳ دقیقه
این مطلب توسط بورد علمی کولایف تایید شده است.
یکی از سوالات مهم که برای اغلب خانمها مطرح است این است که چطور آزمایش ادرار در زمان قاعدگی خود را انجام دهند و تاثیر عادت ماهیانه بر نتیجه آزمایش آنها چیست. با وجود آنکه زمان سیکل پریودی بر نتیجه بسیاری از آزمایشهای تشخیصی (مانند بررسی سطح هورمون) تاثیر دارد اما آزمایش آنالیز ادرار در مقایسه با آزمایشهای دیگر حساستر است. زیرا در زمان جمع آوری ادرار آلوده شدن نمونه با خون قاعدگی میتواند موجب گزارش نتایج غیرواقعی در آزمایش آنالیز ادرار شود. در این مقاله بهطور خلاصه برای شما توضیح خواهیم داد که چرا نباید در هنگام پریودی آزمایش آنالیز ادرار را انجام دهید.
آزمایش آنالیز کامل ادرار شامل سه بخش است: میکروسکوپی، بیوشیمیایی و کشت میکروبی. در بخش میکروسکوپی نمونه ادرار از نظر وجود اجزایی همچون گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز (خون)، باکتریها و مخمرها، سلولهای اپیتلیال و کریستالها بررسی میشود. در بخش بیوشیمیایی، ترکیب شیمیایی ادرار از نظر وجود خون، پروتئین، قند، کراتینین، بیلیروبین، اسیدیته و pH تجزیه و تحلیل میشود. به علاوه در بخش میکروبی با هدف بررسی عفونت های مجاری دستگاه ادراری تناسلی نمونه ادرار کشت داده میشود. بر این اساس کاملاً واضح است که آلوده شدن ادرار با خون ناشی از قاعدگی میتواند بر نتایج بررسیهای میکروسکوپی و بیوشیمیایی آزمایش آنالیز ادرار تاثیرگذار باشد.
وجود خون در ادرار یا هماچوری در هر دو بخش بیوشیمیایی و میکروسکوپی آزمایش آنالیز ادرار بررسی میشود. با وجود آنکه مشاهده مقدار اندکی خون در نمونه ادرار در اکثر اوقات جای نگرانی ندارد اما در صورتی که در نتیجه آزمایش آنالیز ادرار شما مقادیر قابل توجهی از خون گزارش شود پزشک به ابتلای شما به بیماریهای کلیوی، کبدی یا عفونت مجاری ادراری مشکوک خواهد شد. بنابراین دفع خون قاعدگی به همراه ادرار در زمان جمعآوری نمونه میتواند موجب جواب مثبت کاذب از نظر وجود گلبولهای قرمز در نمونه ادرار شما شود و پزشک را در تشخیص بیماری شما دچار اشتباه کند.
آزمایش غربالگری ادرار از نظر وجود پروتئین در ادرار میکروآلبومین نامیده میشود. وجود میکروآلبومین در ادرار، حتی به مقدار کم، مراحل اولیه آسیب های کلیوی را نشان میدهد. دیابت یکی از اصلیترین عواملی است که با آسیب به کلیهها منجر به دفع پروتئین در ادرار میشود. در خون پریودی نیز علاوه بر گلبولهای قرمز مقداری پروتئین وجود دارد و از این رو میتواند موجب گزارش مثبت کاذب از نظر وجود پروتئین در نتیجه آزمایش آنالیز ادرار شود. بنابراین در صورتی که در زمان قاعدگی آزمایش آنالیز ادرار را انجام دهید احتمال زیادی وجود دارد که نتیجه آزمایش شما مشابه یک بیمار مبتلا به دیابت، بیماری های کلیوی یا فشار خون گزارش شود و مسیر تشخیص و درمان شما اشتباه پیش رود.
علاوه بر دو فاکتور خون و پروتئین که در زمان قاعدگی در نمونه آزمایش ادرار شما افزایش مییابند، شاخصهای تشخیص دیگری مانند تعداد سلولهای اپیتلیال، ساختارهای کاست و میزان اسیدیته ادرار نیز در هنگامی که پریود هستید متفاوت خواهد بود.
با توجه به مطالب ذکر شده، دفع خون قاعدگی در زمان جمعآوری نمونه ادرار ممکن است منجر به نتایج نادرست آزمایش آنالیز ادرار شود و پزشک را از نظر تشخیص صحیح بیماری گمراه خواهد کرد. بنابراین به شما توصیه میکنیم قبل از انجام آزمایش ادرار در زمان قاعدگی خود حتماً با پزشک صحبت کنید و جز در موارد اضطراری و اورژانسی از انجام آزمایش آنالیز ادرار در زمان پریودی خودداری کنید.
در مواردی که ناچار به انجام آزمایش ادرار در زمان قاعدگی هستید، میتوانید از تامپون استفاده کنید. در این صورت میتوانید بهطور موقتی مانع از دفع خون شده و از آلوده شدن نمونه ادرار خود با خون پریودی جلوگیری نمایید. البته این مسئله را حتماً با پزشک و آزمایشگاه که آزمایش آنالیز ادرار را انجام میدهید در میان گذاشته تا نتایج آزمایش شما با توجه به شرایط خاص پریودی شما مورد بررسی قرار گیرد.
منابع:
https://www.healthline.com
https://www.medlineplus.gov
https://www.chop.edu
https://www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.researchgate.net
https://www.pharmacytimes.com