همانطور که می دانیم شدت بیماری کرونا در افراد مختلف متفاوت است. بر اساس شواهد موجود اگرچه در اغلب موارد بیماری کرونا به شکل یک بیماری خفیف بروز می کند، اما ممکن منجر به مشکلات حاد تنفسی شود و در موارد شدید مرگ بیمار را بدنبال داشته باشد. بر اساس تحقیقات انجام شده به نظر می رسد فاکتورهای ژنتیکی فرد مانند گروه خونی از عوامل موثر بر شدت بیماری کرونا هستند. در ادامه این مطلب توضیح خواهیم داد که آیا نوع گروه خونی می تواند با افزایش حساسیت بدن شما برای ابتلا به بیماری کرونا در ارتباط باشد؟ آیا افرادی با گروه خونی خاص در خطر بیشتری برای ابتلا به فرم شدید بیماری کووید ۱۹ هستند؟ برای پاسخ به این سوالات با ما همراه باشید.
با وجود آنکه عوامل مختلفی بر شدت و میزان پیشرفت بیماری کووید ۱۹ تاثیر دارند، اما بر اساس آخرین تحقیقات انجام شده ژنتیک فرد نقش تعیین کننده نهایی در روند بهبود یا پیشرفت این بیماری دارد. از میان عوامل ژنتیکی نوع گروه خونی فرد یکی از فاکتورهای وراثتی است که به نظر می رسد می تواند با شدت بیماری کرونا در ارتباط باشد. نتایج مطالعات انجام شده بر روی بیماران مبتلا به کرونا در مراکز تحقیقاتی معتبر نقاط مختلف جهان نشان داده است که نوع گروه خونی ABO نه تنها ممکن است در افزایش حساسیت فرد برای ابتلا به کووید ۱۹ نقش داشته باشد، بلكه در شدت عفونت و پیشرفت بیماری کرونا نیز می تواند موثر باشد.
براساس نتایج حاصل از مطالعات دانشگاه بریتیش کلمبیا، در حالی که بیماران مبتلا به کووید ۱۹ با گروه های خونی A و AB با افزایش خطر پیشرفت بیماری، بروز مشکلات حاد تنفسی و نیاز به استفاده از دستگاه های تهویه مکانیکی، دیالیز و بستری شدن طولانی مدت در بخش ICU روبرو هستند، شدت بیماری کرونا در بیماران مبتلا به کرونا با گروه خونی O و B کمتر است. در یک بررسی دیگر مشاهده شده است که اگرچه گروه های خونی AB و B با شدت بیماری کرونا ارتباط قابل توجهی ندارد، اما افراد با گروه خونی A از نظر احتمال ابتلا به کووید ۱۹ و افزایش شدت این بیماری در معرض خطر بیشتری هستند. این در حالیست که این بررسی نشان داده که این خطر در افراد با گروه خونی O بسیار کمتر بوده است و در مقایسه با گروه های خونی دیگر (گروه های خونی غیر O) کمتر به بیماری کرونا مبتلا می شوند.
علاوه بر نتایج فوق به نظر محققان نوع Rh خون نیز با میزان حساسیت فرد و شدت بیماری کرونا می تواند در ارتباط باشد، به طوری که گروه خونی با Rh مثبت در مقایسه با Rh منفی در خطر بیشتری برای ابتلا و پیشرفت بیماری کووید ۱۹ هستند. بر اساس این یافته افرادی که دارای گروه خونی O و Rh منفی هستند کمترین میزان خطر را از نظر احتمال ابتلا به بیماری کرونا خواهند داشت. با توجه به شواهدی که نشان می دهد بیماری کووید ۱۹ علاوه بر دستگاه تنفس می تواند سایر ارگان های بدن را درگیر نماید و با تظاهرات بالینی مختلف کلیوی، کبدی، قلبی- عروقی و مغزی مشاهده می شود، ارتباط نوع گروه خونی با نحوه پیشرفت بیماری دور از انتظار محققان نیست. به گفته آن ها اگر گروه های خونی ABO در تعیین شدت بیماری کرونا نقش داشته باشند، انتظار می رود که این تفاوت در گروه های خونی در سیستم های اندام های مختلف بدن بیمار نمایان شود و با پیشرفت بیماری و نیاز به روش های درمان متفاوت مانند تهویه مکانیکی، درمان های جایگزین کلیه (دیالیز) و مدت زمان بستری شدن بیمار در ICU مرتبط باشد. علی رغم نتایج موجود مبنی بر تاثیر مثبت گروه خونی ABO و Rh بر شدت بیماری کرونا، این نظریه ها همچنان در حال بررسی است و به بررسی های بیشتر نیاز دارد.
منابع:
https://www.nature.com
https://www.healthline.com
https://www.medrxiv.org
https://www.hematology.org
https://www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.edition.cnn.com
https://www.hms.harvard.edu
https://www.sciencedirect.com