بسته آزمایش چکاپ بزرگسالان سطح ۱ | آزمایشگاه‌های یکپارچه کولایف

زمان جواب آزمایش

۱ تا ۲ روز کاری (۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از تحویل نمونه به آزمایشگاه)

کد بسته آزمایش: Adult1
اطلاعات آزمایش در یک نگاه
چرا این آزمایش باید انجام شود؟

آزمایش چکاپ بزرگسالان بخش مهمی از مراقبت‌های بهداشتی پیشگیرانه شما را شامل می‌شود. این آزمایش‌ها در جهت تشخیص زودهنگام برخی از بیماری‌های شایع که معمولاً در سال‌های میانی زندگی بروز پیدا می‌کنند، انجام می‌شود. انجام آزمایش چکاپ به شما کمک می‌کند تا بیماری‌های احتمالی را در مراحل اولیه که درمان آن بسیار ساده‌تر است و حتی قبل از بروز علائم اختصاصی آن تشخیص دهید.

حتی اگر احساس خوبی دارید و گمان می‌کنید که سلامت هستید، بهتر است به صورت سالانه برای انجام معاینات و آزمایش های چکاپ به پزشک مراجعه کنید. بر اساس نتایج آزمایش های چکاپ، پزشک می‌تواند شما را راهنمایی کند تا اقدامات پیشگیرانه لازم را برای بهبود سلامتی خود انجام دهید و سلامت خود را حفظ نمایید. به عنوان مثال، یک آزمایش معمول کلسترول می‌تواند میزان خطر ابتلا به بیماری قلبی را نشان دهد و به شما این امکان را می‌دهد تا قبل از ابتلا به یک بیماری جدی یا بیماری‌های قلبی و عروقی، اقدامات لازم را برای جلوگیری از بیماری‌های ناشی از افزایش کلسترول انجام دهید. تشخیص زودهنگام بیماری علاوه بر اینکه روند درمان بیماری را تسریع می‌کند، هزینه‌های ناشی از درمان را به طرز قابل توجهی کاهش خواهد داد.


چه نمونه های برای این تست گرفته می شود؟

- نمونه خون از رگ بازو
- نمونه ادرار

شرایط لازم برای انجام آزمایش چیست؟

- ناشتا بودن فرد الزامی است و نباید از ۸ تا ۱۲ ساعت قبل از آزمایش چیزی به جز آب خورده باشد.
- در صورتی که از داروی خاص یا مکمل استفاده می‌شود، در مورد قطع یا ادامه مصرف آن‌ها قبل از انجام آزمایش چکاپ حتماً با پزشک مشورت شود.

چه چیزهای در این تست بررسی می شوند؟

لیست تست‌های موجود در بسته آزمایش چکاپ برای گروه های سنی مختلف متفاوت است. بسته آزمایش چکاپ بزرگسالان سطح ۱ جهت بزرگسالان ۱۸ تا ۴۹ سال و بر اساس توصیه متخصصین مختلف پیشنهاد شده است. توجه داشته باشید ممکن است بنا به صلاحدید پزشک آزمایش‌های دیگری نیز به بسته آزمایشی شما اضافه شوند. بنابراین لازم است در مورد انتخاب بسته های چکاپ مناسب خود با پزشک صحبت کنید. پزشک بر اساس وضعیت بهداشت، سوابق بالینی و خانوادگی و میزان خطر امکان ابتلا شما به بیماری‌های مختلف، ممکن است آزمایش‌های دیگری علاوه بر آزمایش های بسته چکاپ برای شما درخواست دهد. از این رو آزمایشگاه کولایف برای هر گروه سنی چندین بسته چکاپ سطح ۱ تا بسته پیشرفته را تدوین کرده است.
آزمایش های بسته چکاپ سطح ۱ بزرگسالان ۱۸ تا ۴۹ سال که برای غربالگری بیماری‌های شایع مرتبط با این گروه سنی در آزمایشگاه کولایف ارائه می‌شوند بخش‌های مختلف بدن را از نظر احتمال ابتلا به بیماری بررسی خواهد کرد.
 

  • بررسی بیماری‌های قلبی
    بیماری‌های قلبی یکی از عوامل مهم مرگ و میر هستند. مقدار کلسترول خون با بیماری‌های قلبی در ارتباط است و سطح بالای آن خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد. از زمان کودکی، ماده مومی شکلی به نام کلسترول و مواد چرب دیگر معروف به لیپید در عروق جمع می‌شوند و با گذشت زمان به پلاک‌هایی تبدیل می‌شوند. پلاک‌ها در دیواره رگ‌ها جمع شده و مسیر جریان خون را تنگ می‌کنند، این موضوع در افراد بزرگسال موجب کاهش خون‌رسانی به عضله قلب و شریان‌های دیگر بدن می‌شوند. این اختلال به تصلب شرایین معروف است. 
    نظارت بر سطح کلسترول خون و حفظ مقدار مناسب آن برای سالم ماندن شما اهمیت بسیار دارد. از آنجایی که معمولاً بالا رفتن کلسترول در مراحل اولیه علامتی ندارد، غربالگری کلسترول همراه با دیگر آزمایش‌های پنل چربی، حائز اهمیت است. آزمایش چکاپ کلسترول و غربالگری بیماری‌های قلبی در آزمایشگاه کولایف توسط آزمایش‌های  کلسترول تام و تری گلیسیرید انجام می‌شود. به خاطر داشته باشید که برای انجام آزمایش‌های پنل چربی لازم است که به مدت ۹ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشید و چیزی بجز آب نخورده باشید.
    در صورتی که نتیجه آزمایش چکاپ چربی خون شما خارج از محدوده مرجع باشد و یا در گروه افراد پر خطر بیماری های قلبی باشید معمولاً پزشک انجام آزمایش‌های کامل پنل چربی را برای شما درخواست خواهد داد که شامل آزمایش‌های  کلسترول تام، کلسترول HDL، کلسترول LDL، تری گلیسیرید خواهد بود.
    انجام آزمایش‌های چکاپ پنل چربی و کلسترول برای افرادی که در خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی هستند ضروری‌تر می‌باشد. 
     
  • بررسی کم خونی 
    هرگونه اختلال در گلبول‌های قرمز خون مانند کاهش تعداد، کوچک شدن، کم رنگ‌تر شدن، تغییر شکل و کاهش ظرفیت آهن، کم خونی نام دارد. در آزمایش چکاپ غربالگری کم خونی سطح ۱ آزمایشگاه کولایف آزمایش شمارش کامل سلول‌های خون (گلبول‌های سفید، گلبول‌های قرمز و پلاکت‌ها) انجام می‌شود. نتیجه این آزمایش یک دیدگاه کلی از سلامت سلول‌های سیستم گردش خون شما در اختیار پزشک قرار می‌دهد. بر اساس این نتایج پزشک تصمیم‌گیری خواهد کرد که آیا نیاز به انجام آزمایش‌های تکمیلی‌تری خواهید داشت یا خیر.
    اگر شما سابقه کم خونی دارید یا علائم مربوط به آن را نشان می‌دهید انجام آزمایش های غربالگری کم خونی برای شما لازم است.
     
  • بررسی التهاب و عفونت
    با استفاده از آزمایش‌های سرعت رسوب گلبول‌های قرمز (ESR) و پروتئین واکنش پذیر (CRP) وجود التهاب ناشی از بیماری‌های مختلف و هر نوع عفونت بطور غیر اختصاصی قابل تشخیص است. انواع بیماری‌های خودایمنی مثل لوپوس، آرتریت مفصلی، التهاب روده و بیماری‌های عفونی ناشی از عفونت‌های میکروبی در ارگان‌های مختلف بدن مانند ریه، کلیه و مجاری ادراری و آپاندیس می‌توانند منجر به افزایش سطح ESR و CRP شوند. از این رو آزمایشگاه کولایف آزمایش‌های ESR و CRP را در بسته چکاپ بزرگسالان ۱۸ تا ۴۹ سال سطح ۱ خود قرار داده است. در صورتیکه نتیجه هر یک از این آزمایش‌ها بالاتر از محدوده مرجع باشد نشان دهنده وجود التهاب یا عفونت در بدن شما است. با توجه به اینکه ESR و CRP آزمایش‌های کاملاً اختصاصی نیستند پزشک در صورت مشاهده نتایج غیر طبیعی و با توجه به سوابق بالینی، خانوادگی و اجتماعی شما انواع مختلفی از آزمایش‌های تکمیلی از جمله ANA ،RF، کمپلمان و آزمایش‌های مربوط به تشخیص اختصاصی بیماری‌های عفونی را برای شما درخواست خواهد داد.
    به افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری‌های خود ایمنی دارند و یا مستعد ابتلا به بیماری‌های عفونی هستند (به عنوان مثال عفونت‌های مکرر مجاری ادراری تناسلی در زنان) پیشنهاد می‌شود که حتما ESR و CRP را در زمان انجام آزمایش های چکاپ خود انتخاب کنند.
    تشخیص دیرهنگام بیماری‌های خودایمنی و عفونی می‌تواند منجر به سیستمیک شدن آن‌ها شده و تاثیر روش‌های درمان را کاهش می‌دهد. این بیماری‌ها در موارد پیشرفته و در صورت مزمن شدن می‌توانند زندگی فرد را تهدید کنند.
     
  • بررسی بیماری کلیه 
    آزمایش های چکاپ بررسی عملکرد کلیه شامل آنالیز کامل ادرار (U/A)، نیتروژن اوره خون (BUN) و کراتینین خون (Cr) می‌باشد. در این پنل با استفاده از نمونه‌های خون و ادرار میزان دفع و بازجذب مواد در کلیه ارزیابی می‌شوند. عملکرد طبیعی هر کلیه سالم موجب دفع کامل برخی مواد از بدن می‌شود و برعکس، از دفع مواد دیگر جلوگیری می‌کند. در شرایطی که کلیه‌ها دچار مشکل می‌شوند مقادیر این مواد در ادرار یا خون افزایش یا کاهش می‌یابند. بنابراین ارزیابی مقدار این مواد در ادرار و خون می‌تواند به تشخیص وجود بیماری‌های کلیوی کمک قابل توجهی نماید.
    در صورتی که در خطر ابتلا به بیماری‌های کلیوی هستید و یا نتایج اولیه آزمایش های چکاپ کلیه شما خارج از محدوده نرمال گزارش شوند، پزشک آزمایش‌های تکمیلی کلیه را نیز برای شما درخواست خواهد داد که پنل تکمیلی بیماری‌های کلیوی شامل آزمایش‌های اوریک اسید (Uric Acid)، فسفر خون (P)، کلسیم ادرار و خون (Ca)، سدیم ادرار و خون (Na)، پتاسیم ادرار و خون (K)، کلر ادرار و خون (Cl) می‌باشد.
    دیابت نوع ۲ و فشار خون بالا معمولاً از دلایل مهم ایجاد نارسایی‌های کلیوی هستند. انجام آزمایش های غربالگری کلیه برای این افراد در فواصل زمانی مشخص ضروری است.
     
  • بررسی دیابت و اختلالات متابولیک
    دیابت امروزه به عنوان یکی از دلایل اصلی مرگ و میر معرفی شده است. ۹۰ تا ۹۵ درصد افراد دیابتی به دیابت نوع ۲ مبتلا هستند. برخی از بالغین بزرگتر از ۱۸ سال مبتلا به پیش دیابت (پری دیابتیک) هستند، به این معنی که سطح گلوکز خون آن‌ها بالاتر از حد طبیعی است اما هنوز به اندازه کافی بالا نیست که بتوان برای آن‌ها بیماری دیابت را تشخیص داد. انجام آزمایش چکاب قند خون ناشتا (FBS) و تشخیص شرایط پیش دیابت به شما این امکان را می‌دهد تا اقدامات لازم در جهت پیشگیری یا کاهش روند پیشرفت دیابت نوع ۲ و عوارض آن همچون: سکته قلبی، سکته مغزی، فشار خون بالا، نابینایی و مشکلات چشمی، بیماری‌های کلیوی و بیماری‌های سیستم عصبی را انجام دهید. بیش از ۶۰ درصد قطع اندام‌های تحتانی در افراد دیابتی اتفاق می‌افتد.
    آزمایش چکاپ قند خون و غربالگری دیابت برای مردان و زنان غیر باردار شامل آزمایش قند خون ناشتا یا FBS است. گلوکز ناشتا (قند خون ناشتا، FBS) سطح گلوکز موجود در خون را پس از ۸ تا ۱۲ ساعت ناشتا بودن اندازه‌گیری می‌کند. انجام آزمایش های چکاپ غربالگری دیابت برای افرادی که در خطر ابتلا به دیابت هستند بسیار ضروری است به طوری که ممکن است پزشک توصیه کند در فواصل زمانی کوتاه‌تری آن را انجام دهند. بر اساس نظر پزشک ممکن است آزمایش‌های تکمیلی قند خون مانند هموگلوبین A1c، آزمایش تحمل گلوکز پس از صرف غذا و آزمایش تحمل گلوکز ۲ ساعته (OGTT) نیز برای این افراد انجام شود.
    سطح اسید اوریک خون با مقدار پورین موجود در بدن ارتباط دارد. پورین‌ها ترکیبات حاوی نیتروژنی هستند که برای ساخت ماده ژنتیکی در سلول‌های بدن شما تولید می‌شوند یا از خارج و از طریق مواد غذایی حاوی پورین کسب می‌شوند. پورین‌ها پس از تجزیه، به اسید اوریک تبدیل می‌شود. افزایش مقادیر اسید اوریک حاصل از پورین‌های اضافی ممکن است در بافت‌های بدن شما جمع شده و کریستال ایجاد کنند. این اتفاق می‌تواند منجر به افزایش سطح اسید اوریک خون شود. مصرف زیاد پورین‌ها، مانند: مواد غذایی گوشتی و غذاهایی که حاوی مقادیر زیاد پروتئین هستند، ابتلا به نقرس و بیماری‌های کلیوی و انواع سرطان می‌توانند منجر به افزایش سطح اسید اوریک خون شوند. بنابراین ارزیابی سطح اوریک اسید معیار مناسبی برای ارزیابی کلی سلامت بدن در نظر گرفته می‌شود. از این رو کولایف آزمایش اسید اوریک را به عنوان یکی از آزمایش‌های پایه ارزیابی متابولیک در بسته چکاپ غربالگری بزرگسالان سطح ۱ قرار داده است.
     
  • بررسی تیروئید
    بیماری‌های تیروئید اساساً بر مقدار تولید هورمون‌های تیروئیدی تاثیر می‌گذارند و در ایجاد سرطان تیروئید نقش دارند. در حدود ۶۰ درصد از افرادی که به بیماری‌های تیروئیدی مبتلا هستند از بیماری خود اطلاع ندارند. زنان بیشتر از مردان دچار مشکلات تیروئید می‌شوند و از هر ۸ زن ۱ نفر دچار اختلال عملکرد تیروئید خواهد شد. کم کاری (هیپوتیروئیدیسم) و پرکاری تیروئید (هیپرتیروئیدیسم) نمونه‌ای از اختلالات تیروئیدی هستند. در اغلب موارد علائم بیماران تیروئیدی بسیار مبهم و غیر اختصاصی هستند، مواردی همچون احساس خستگی و تغییر وزن از علائم رایج این اختلالات هستند. در نتیجه بسیاری از بیماران متوجه کم کاری یا پرکاری تیروئید خود در مراحل اول بیماری نمی‌شوند مگر اینکه آزمایش دهند. در صورتی که اختلالات تیروئیدی به موقع تشخیص داده نشده و درمان نشوند، می‌توانند منجر به مشکلات دیگری از جمله بیماری‌های قلبی شوند.
    با انجام آزمایش TSH به عنوان اولین ازمایش چکاپ تیروئید می‌توانید برای تشخیص به موقع مشکلات تیروئیدی و جلوگیری از عوارض ناشی از آن اقدام نمایید. در صورتی که نتایج آزمایش TSH شما غیر طبیعی باشد پزشک تکرار مجدد TSH را به همراه آزمایش‌های تکمیلی تری یدوتیرونین توتال (Total T3)، تیروکسین توتال (Total T4) و تیروکسین آزاد برای شما درخواست خواهد داد.
     
  • بررسی کمبود مواد معدنی و ویتامین‌ها
    مواد معدنی و ویتامین‌ها از عناصر ضروری برای تکمیل فعل و انفعالات بیوشیمیایی در بدن ما هستند. با وجود آنکه انواع مختلفی از این مواد در بدن وجود دارند اما در آزمایش غربالگری اولیه کمبود مواد معدنی و ویتامین‌ها مهم‌ترین آن‌ها که عبارتند از کلسیم (Ca)، فسفر (P) و ویتامین D بررسی می‌شوند. نتایج این آزمایش‌ها دیدگاه مناسبی از وضعیت سلامتی شما به پزشک خواهد داد چرا که این سه ماده در عملکرد طبیعی و سلامت کلی بدن نقش دارند. به عنوان مثال ویتامین D3 و کلسیم نقش مهمی در حفظ ساختار مناسب استخوان به خصوص در زنان دارد و برای سلامتی قلب و رگ‌های خونی لازم است. 
    در صورتی که شما در گروه افراد پرخطر برای ابتلا به پوکی استخوان هستید انجام آزمایش‌های غربالگری کلسیم، فسفر و ویتامین D3 برای شما ضروری است. 
     
  • بررسی کبد و گوارش
    آزمایش‌های چکاپ عملکرد کبد، با اندازه‌گیری سطح آنزیم‌های کبد در خون، به تعیین سلامت کبد کمک می‌کند. این آزمایش‌ها شامل ALT ،AST و ALP هستند. آزمایش‌های ALT و AST آنزیم‌هایی را که کبد شما در پاسخ به آسیب یا بیماری آزاد می‌کند، اندازه‌گیری می‌کند. از ALP می‌توان برای ارزیابی سیستم مجاری صفراوی کبد استفاده کرد. آزمایش‌های چکاپ کبد می‌تواند کمک کند تا متوجه شوید آیا کبد شما به درستی کار می‌کند یا خیر. سلامت کبد نقش مهمی در حفظ سلامت بدن و عملکردهای حیاتی بدن دارد و مشکلات مربوط به آن نه تنها ممکن است شما را بسیار بیمار کند و حتی زندگی‌تان را تهدید خواهد کرد.
    در صورتی که نتایج آزمایش چکاپ آنزیم‌های کبد شما بالا باشد، پزشک تکرار مجدد آزمایش‌های آنزیم کبد (ALT، AST و ALP) را به همراه آزمایش‌های تکمیلی بیلی روبین (Bili)، آلبومین (ALB)، توتال پروتئین (Total protein) و گاماگلوتامیل ترانسفراز (GGT) برای شما درخواست خواهد داد.
سوالات متداول

بله. غربالگری سلامت و انجام آزمایش های چکاپ سالانه یک روش موثر برای تشخیص زود هنگام برخی از بیماری‌های جدی است، حتی در شرایطی که نشانه‌هایی از بیماری را در خود مشاهده نمی‌کنید. تشخیص زود هنگام بیماری منجر به دریافت درمان صحیح در زمان مناسب می‌شود و به شما این امکان را می دهد تا سلامتی خود را بهتر کنترل کنید. علاوه بر این، تشخیص به موقع و درمان زود هنگام بیماری قبل از پیشرفت آن، موجب کاهش هزینه‌های درمان می‌شود.

بطور معمول اگر بیماری زمینه‌ای خاصی ندارید مثلا مبتلا به دیابت یا فشار خون نیستید، پیشنهاد می‌شود از سن۳۰ سالگی آزمایش های غربالگری چکاپ را هر ۱ تا ۳ سال یکبار انجام دهید. اما در شرایطی که به بیماری خاصی مبتلا هستید، با توجه به نظر پزشک شاید لازم باشد که آزمایش‌های خود را بطور سالیانه و حتی چند بار در سال انجام دهید.

علائم اختلال کبدی شامل موارد زیر است: ضعف، خستگی یا از دست دادن انرژی، کاهش وزن، زردی (زردی پوست و چشم)، جمع شدن مایعات در شکم (معروف به آسیت)، ترشحات بد رنگ بدن (ادرار تیره یا مدفوع روشن)، حالت تهوع، استفراغ، اسهال، درد شکم و کبودی یا خونریزی غیرطبیعی

عواملی که شما را در خطر ابتلا به پوکی استخوان قرار می‌دهد عبارتند از: مصرف طولانی مدت استروئید و کورتون، وزن کم بدن، استعمال دخانیات، مصرف زیاد الکل، سابقه زیاد شکستگی و سابقه خانوادگی پوکی استخوان

بطور معمول خیر. زمانی که فرد علائم ابتلا به سرطان را نشان دهد و یا دارای سابقه سرطان در اعضای خانواده درجه یک خود باشد (به عنوان مثال مادر مبتلا به سرطان پستان)، بنا به صلاحدید پزشک لازم است که در فواصل زمانی مشخص آزمایش های غربالگری مربوطه را انجام دهد.
بسته های مرتبط
ddd
تهران، خیابان شریعتی، بالاتراز میرداماد، خیابان منظرنژاد، پلاک 53، طبقه اول
ddd
info@colifelabs.com